Összehangolt globális lépések szükségesek

2020. március 20. péntek

Az Amundi Asset Management nemzetközi elemző központjának legfrissebb gondolatai olvashatóak az alábbi angol nyelvű írásban. Néhány pontban összefoglaltuk az elemzés tartalmát:

  • Hol tartunk a válságban és mire érdemes figyelnie a befektetőknek
  • Kína és Olaszország mutatják a legjobban, hogy a többi ország mire számíthat.
  • Jelenleg még túl korai szakaszban vagyunk ahhoz, hogy komoly javulást tapasztaljunk: a következő két hét kritikus lesz abból a szempontból, hogy a korlátozó intézkedések hatékonyságát fel tudjuk mérni, illetve hogy képesek legyünk megbecsülni, hogy a gazdaság zsugorodása meddig tarthat.
  • Gazdaságpolitikai válaszok: a kormányok felismerték - 2008 óta először - az összehangolt globális lépések szükségességét.
  • További lépésekre számítunk a jegybankok részéről és a fiskális ösztönzők terén is.
  • A végeláthatatlan mennyiségi lazítás és a 0-ra vágott kamatok, ha nem is örökre, de jó sokáig velünk maradnak. A pénznyomdák beindítása valós lehetőség, de ez is egy olyan típusú intézkedés, aminek nem látjuk pontosan a következményeit.
  • Piaci kitekintés: egyelőre óvatosak maradunk a kockázatos eszközökkel kapcsolatban és kiemelt fontossággal kezeljük a likviditást.
  • A részvénypiacokon a medvepiac szokatlan lehet és nagy valószínűség szerint jelentős lesz a visszaesés, de nem lesz olyan tartós, mint 2008–2009-ben.
  • Az év végét pozitívabban látjuk: a gazdasági feltételek javulásával párhuzamosan a piaci árak jelentős visszarendeződésére számítunk.

Jogi nyilatkozat

Jelen dokumentum elemei kizárólag tájékoztatás céljára készültek, azok semmilyen körülmények között nem minősülnek az Amundi Alapkezelő Zrt., vagy az Amundi bármely tagvállalata részéről pénzügyi eszközök vételére/eladására tett ajánlatnak, befektetési tanácsnak, befektetési elemzésnek, befektetési ajánlásnak vagy egyéb befektetési szolgáltatás nyújtására vonatkozó ajánlatnak.

Ha nincsen másképp feltüntetve, jelen dokumentumban szereplő valamennyi információ az Amundi Befektetési Alapkezelő Zrt-től (továbbiakban Amundi Alapkezelő Zrt., felügyeleti tev. eng. sz.: III/100.001-5/2002., III/100.001-6/2003., H-EN-III-1120/2012 sz., illetve H-EN-III-136/2014) származik. A piaci meglátások a szerzőtől származnak, nem feltétlenül tükrözik az Amundi Csoport véleményét, azok a gazdasági és egyéb körülményektől függően bármikor változhatnak. Nincs rá biztosíték, hogy az egyes országok, piacok vagy ágazatok a várakozásoknak megfelelően fognak alakulni, mint ahogy arra sem, hogy a tájékoztatásban bemutatott piaci előrejelzések megvalósulnak, illetve a most tapasztalt piaci folyamatok változatlanok maradnak.

Az adatok, vélemények, elemzések előzetes értesítés nélkül módosításra kerülhetnek. Az Amundi semmiféle, az anyagban található információ felhasználásából származó, közvetlen vagy közvetett felelősséget nem vállal, illetve semmilyen módon nem tehető felelőssé az ebben az anyagban található információk alapján hozott döntésekért, vagy befektetésekért, a dokumentumban foglalt tájékoztatást csak saját kockázatára használhatja fel, az arra támaszkodó döntéshozatalból az olvasó által elszenvedett esetleges veszteségért az Amundi Alapkezelő Zrt.-t semmilyen – közvetlen vagy közvetett – jogi felelősség nem terheli. A dokumentum nyomtatási és elütési hibát tartalmazhat.

A diverzifikáció nem garantálja a profitot és nem véd a veszteségtől. A befektetések kockázattal – többek között politikai és devizakockázattal – járnak. Kérjük, vegye figyelembe, hogy befektetésének értéke emelkedhet, illetve csökkenhet is, és akár a teljes befektetett tőke elveszhet. A múltbéli siker nem tekinthető, és semmiképp sem tekintendő a jövőbeli siker zálogaként.

A fent közölt tájékoztatás 2020. március 19-én tekintendő érvényesnek.

További hírek