Mikor éri el a Covid-19 válság a mélypontot?

2020. március 27. péntek

Az Amundi Asset Management nemzetközi elemző központja új elemzést tett közzé. Ennek néhány fontos pontja olvasható alább magyarul. A teljes cikk angol nyelven letölthető az oldal alján.

  • A jelenleg fennálló, egészségügyi és gazdasági szempontból még soha nem látott bizonytalanságban, a piacokat mozgató erők eltérő irányokba mutatnak. Ez meglehetősen nehézkessé teszi a GDP-előrejelzést, ami egyelőre nem is tűnik különösebben hasznosnak.

      A piacok általában a reálgazdasági ciklus előtt járnak, ezért a világjárvány vége előtt fogják elérni mélypontjukat. A piacok          fokozatosan meg fognak nyugodni,  ahogy a befektetők az alábbi három témakörben fogódzókat kapnak:

- A világjárvány átmeneti jellege: amint megerősödnek a fertőzés lassulására utaló jelek. Ez függ az „idő” változótól (a válságidőszak elhúzódásától) és a mozgósítási erőfeszítésektől (a különböző országokban hatályba lépő járványügyi intézkedésektől).

- A fiskális és monetáris hatóságok „kerül, amibe kerül” megközelítése: annak függvényében, hogy a monetáris és fiskális intézkedéseket mennyire tartják hitelesnek és hatékonynak a befektetők.

- A hozamgörbe rövid vége a közelmúltbeli félreárazások után stabilizálódik, a fejlett országok kötvényhozamai pedig beárazzák a költségvetési élénkítés miatt várható magasabb jövőbeni adósságszinteket.

  • A 2008. októberihez hasonló helyzetben vagyunk, amikor nagyon magas volt a bizonytalanság, a volatilitás szélsőségesen alakult, a likviditás pedig kezdett eltűnni a rendszerből.
  • A piacoknak időbe telik az intézkedések megemésztése, ám hamarosan elkezdik beárazni, hogy a gazdaságélénkítő intézkedéseknek nincsen felső korlátja.
  • Ugyanakkor a gazdaságpolitikai ágyútűz csak akkor lesz hatékony, ha párhuzamosan csökken a fertőzés terjedésének sebessége is. A kettő kombinációja tudja megalapozni a piacok feltámadását. Mindaddig, amíg nem látszik, hogy a pandémia megfékezhető, a volatilitás velünk marad.
  • Véleményünk szerint a befektetők számára a pandémia terjedésének sebessége a legmeghatározóbb. Egyelőre az esetek számának növekedését látjuk, az utóbbi hetekben egyre gyorsabb ütemben.
  • Ha a globális lakossági mozgáskorlátozó intézkedések sikeresnek bizonyulnak, a járványnak a jövő hónapban fel kell gyorsulnia a csúcspontig, majd ezt követően az új esetszám növekedésnek el kellene kezdenie lassulni.
  • Ebbe az irányba haladunk, de még nem értünk oda, a közelmúlt extrém kilengéseit követően rövid távon csak átmeneti enyhülésre számíthatunk, a stabil fellendülés még várat magára.

 

Jogi nyilatkozat

Jelen dokumentum elemei kizárólag tájékoztatás céljára készültek, azok semmilyen körülmények között nem minősülnek az Amundi Alapkezelő Zrt., vagy az Amundi bármely tagvállalata részéről pénzügyi eszközök vételére/eladására tett ajánlatnak, befektetési tanácsnak, befektetési elemzésnek, befektetési ajánlásnak vagy egyéb befektetési szolgáltatás nyújtására vonatkozó ajánlatnak.

Ha nincsen másképp feltüntetve, jelen dokumentumban szereplő valamennyi információ az Amundi Asset Managementtől származik, az összefoglalót pedig az Amundi Befektetési Alapkezelő Zrt. (továbbiakban Amundi Alapkezelő Zrt., felügyeleti tev. eng. sz.: III/100.001-5/2002., III/100.001-6/2003., H-EN-III-1120/2012 sz., illetve H-EN-III-136/2014) készítette. A piaci meglátások a szerzőtől származnak, nem feltétlenül tükrözik az Amundi Csoport véleményét, azok a gazdasági és egyéb körülményektől függően bármikor változhatnak. Nincs rá biztosíték, hogy az egyes országok, piacok vagy ágazatok a várakozásoknak megfelelően fognak alakulni, mint ahogy arra sem, hogy a tájékoztatásban bemutatott piaci előrejelzések megvalósulnak, illetve a most tapasztalt piaci folyamatok változatlanok maradnak.

Az adatok, vélemények, elemzések előzetes értesítés nélkül módosításra kerülhetnek. Az Amundi semmiféle, az anyagban található információ felhasználásából származó, közvetlen vagy közvetett felelősséget nem vállal, illetve semmilyen módon nem tehető felelőssé az ebben az anyagban található információk alapján hozott döntésekért, vagy befektetésekért, a dokumentumban foglalt tájékoztatást csak saját kockázatára használhatja fel, az arra támaszkodó döntéshozatalból az olvasó által elszenvedett esetleges veszteségért az Amundi Alapkezelő Zrt.-t semmilyen – közvetlen vagy közvetett – jogi felelősség nem terheli. A dokumentum nyomtatási és elütési hibát tartalmazhat.

A diverzifikáció nem garantálja a profitot és nem véd a veszteségtől. A befektetések kockázattal – többek között politikai és devizakockázattal – járnak. Kérjük, vegye figyelembe, hogy befektetésének értéke emelkedhet, illetve csökkenhet is, és akár a teljes befektetett tőke elveszhet. A múltbéli siker nem tekinthető, és semmiképp sem tekintendő a jövőbeli siker zálogaként.

Az Amundi Asset Management (90 boulevard Pasteur -75015 Paris- France - 437 574 452 RCS Paris. - www.amundi.com ) egy société par actions simplifiée (speciális francia részvénytársasági forma) mely egy portfólió- és alapkezelő társaság, amit a francia értékpapír-felügyeleti hatóság (Autorité des Marchés Financiers – „AMF”) felügyel, engedélyének száma: GP 04000036.

 

A fent közölt tájékoztatás 2020. március 25-én tekintendő érvényesnek.


Dokumentum

További hírek