Smart béta - Dinamikus faktor allokáció

    Újabb előrelépés a kockázatkezelésben a smart bétával és a faktor alapú befektetéssel

    A smart béta alapokban lévő befektetési eszközállomány a mindenkori csúcspontján van. Az elmúlt 5 évben az eszközállomány évente átlagosan 30%-kal emelkedett, mivel a befektetők a kockázatkezelésre és portfolióik teljesítményének fokozására új módokat keresnek. Az új befektetési szemléletmód iránti érdeklődést kezdetben az váltotta ki, hogy a befektetők nehézségekkel szembesültek, amikor az részvényektől elvárt hozamra építő, hagyományos portfólió-összeállítási módszerek segítségével szerettek volna teljesítményt elérni, főképpen az elmúlt évtized során kialakuló piaci sokkok miatt. A smart béta és a faktor alapú befektetési megoldások képesek voltak áthidalni a piaci sokkok problémáját úgy, hogy a potenciális hosszú távú teljesítményt a kockázatkezelés középpontba helyezésével növelték. Mára ez már egy jól megalapozott befektetési stratégia, aminek népszerűsége tovább nőhet, mivel megfelel a befektetők új elvárásainak a kockázatkezelés tekintetében.

    Ez az egyik módja annak, hogy teljeskörű részvénykitettséget vállaljunk, azt mindig szem előtt tartva, hogy a teljesítményre esetlegesen negatívan ható kockázatokat lehetőleg minimálisra csökkentsük.

    Bruno Taillardat , a smart béta és faktor alapú befektetések globális vezetője, Amundi

    “Ez az egyik módja annak, hogy teljeskörű részvénykitettséget vállaljunk azt mindig szem előtt tartva, hogy a teljesítményre esetlegesen negatívan ható kockázatokat  lehetőleg minimálisra csökkentsük.„ – magyarázza Bruno Taillardat az Amundi smart béta és faktor befektetés globális vezetője. Az Amundi egy francia alap- és portfóliókezelő több, mint 1,34 milliárd euró kezelt vagyonnal. A hagyományos részvényalapok jellemzően piaci kapitalizáció alapján allokálják a tőkét az egyes vállalatokra. Ennek eredményeképpen egy nagyobb vállalat nagyobb súlyt kap még akkor is, ha egyéb tényezők azt mutatnák, hogy túlértékelt lehet. Ezekben a hagyományos alapokban a diverzifikáció úgy alakul ki, hogy szektorokat vagy földrajzi területeket kombinálnak, amelyek vélhetően eltérően fognak teljesíteni az aktuális gazdasági ciklus függvényében. A smart béta és a faktor alapú befektetési megoldások eltérően diverzifikálnak, a kitettséget olyan „faktorok” felé billentik, amelyek történelmileg bizonyítottan megragadják a kockázati prémiumot. Ezek a faktorok magukban foglalhatják az osztalékhozamot, az ár momentumát, a volatilitást és a versenytársakhoz képest vizsgált relatív árazást, amelyek jellemzően eltérően teljesítenek a piaci és a gazdasági ciklusoktól függően.

    A különböző faktorok kombinálásával egy magasan diverzifikált portfolió készíthető, amelyet a befektetési célok széles spektrumához lehet igazítani. Az érték-alapú részvényeket, amelyek jellemzően nagyobb hozampotenciállal bírnak, de magasabb kockázattal is, kiegyensúlyozhatunk például olyan részvényekkel, amelyek alacsonyabb visszatekintő szórással bírnak, ezáltal növelve a portfólió ellenállóképességét. „Talán akkor használhatjuk ezt a legjobban, ha egy többszörösen diverzifikált faktor szemléletmódot követünk, amely aztán növelheti a hozamokat” – mondja Richard Dell, a Mercer, globális tanácsadó cég részvény üzletágának globális vezetője.

    A smart béta és a faktor alapú befektetés objektíven meghatározható kritériumokon alapul,  amely nagyfokú átláthatóságot biztosít a befektető számára. Az olyan befektetők egyedi befektetési stratégiájának kialakításában is segít, akiknek fontos az ökológiai lábnyom minimalizálása, vagy tartani szeretné magát különböző környezetvédelmi, társadalmi és vállalatirányítási szempontokhoz. Jelenleg a smart béta alapok nagyrésze részvény-befektetésekhez kapcsolódik, habár ugyanez az elv a fix-kamatozású eszközök esetén is alkalmazható. A befektetők aggályai az alacsony hozamot, a volatilitást és a hitelkockázatot illetően mind termékeny talajt jelentenek a smart béta és a faktor befektetés kötvénytermékeinek terjedéséhez.

    „A faktorokra tekintsünk úgy, mint egy módszerre a különböző eszközök jobb diverzifikációjához, azaz többé nem csupán a részvényekre kellene koncentrálni, hanem arra is, hogy megtaláljuk a legjobb eszközöket a fix-kamatozású vagy egyéb eszközosztályokban” – mondja Bruno Taillardat. Tekintve, hogy a részvénybefektetési univerzumban már jelentős teret nyertek a smart béta és a faktor alapú befektetési stratégiák (amelyek a kockázatokra fókuszálnak a teljesítmény fokozása érdekében), úgy tűnik, hogy új eszközosztályok is feltűntek a horizonton.