Ukrajna/Oroszország: tájékoztatás a portfóliókkal kapcsolatban

2022. március 01. kedd

   

Utolsó frissítés: 10/05/2022

Az Ukrajnában zajló események kezdetét követően a befektetésekkel és portfóliókezeléssel kapcsolatban az alábbi információkat ajánljuk figyelmébe:

Az Oroszországgal és Fehéroroszországgal szembeni EU-szankciók hatásai az Amundi alapokra 2022. április 12-től (COUNCIL REGULATIONS EU 2022/328 and 2022/398).

Az Amundi Csoport minden ésszerű lépést megtesz annak biztosítására, hogy szigorúan megfeleljen a Franciaország, az Európai Unió, az Egyesült Nemzetek Szervezete, az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának Külföldi Vagyont Ellenőrző Hivatala (OFAC) és az egyéb helyi hatóságok által közzétett szankciós listáknak, amelyek leányvállalataira és fióktelepeire vonatkoznak működésük országában.

Az Európai Unió által kihirdetett szankciók, - így a TANÁCS (EU) 2022. február 25-i 2022/328 Rendelete (5e. és 5f. cikk) a 833/2014/EK Rendelet módosításáról és a TANÁCS (EU) 2022/398, március 9-i Rendelete (1x. és 1y. cikk) a 765/2006/EK Rendelet módosításáról - célja:

 • hogy megtiltsák a 2022. április 12. után kibocsátott euróban denominált értékpapírok vagy az ilyen értékpapírokkal szembeni kitettséget kínáló kollektív befektetési formák befektetési jegyeinek értékesítését; valamint
 • hogy megtiltsák az uniós központi értéktárak számára, hogy 2022. április 12. után kibocsátott értékpapírokkal kapcsolatos szolgáltatást nyújtsanak;

bármely orosz vagy fehérorosz állampolgár, Oroszországban vagy Fehéroroszországban lakóhellyel rendelkező természetes személy, vagy oroszországi vagy fehéroroszországi székhelyű jogi személy, szervezet vagy szerv számára.

Következésképpen 2022. április 12-től az Amundi Csoport bármely tagvállalata által kezelt alapra vonatkozóan tilos új vételi megbízás elfogadása:

 • bármely orosz és fehérorosz állampolgártól
 • bármely Oroszországban vagy Fehéroroszországban lakóhellyel rendelkező természetes személytől
 • bármely oroszországi vagy fehéroroszországi székhelyű jogi személy, szervezet vagy szerv részéről

a következők kivételével:

 • kettős állampolgárok*
 • az Európai Unió tagállamainak Oroszországban vagy Fehéroroszországban lakó állampolgárai
 • az Európai Unió valamely tagállamában állandó vagy ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező orosz vagy fehérorosz természetes személyek.

*A kettős állampolgárság meghatározása ebben az összefüggésben: orosz vagy fehérorosz ÉS EZEN KÍVÜL EGY EU ország állampolgársága

A portfóliók kitettsége Oroszország, Fehéroroszország és Ukrajna felé

Kérjük, töltse le az alábbi dokumentumot, amelyben tájékoztatjuk Önt az Amundi nyíltvégű befektetési alapok jelenleg fennálló összesített kitettségéről Oroszországgal, Fehéroroszországgal és Ukrajnával szemben. Ez a fájl (angol nyelven) az oroszországi és/vagy ukrajnai kitettséggel rendelkező Amundi nyíltvégű befektetési alapok nettó eszközértékének %-ban mutatja a kitettséget.

Ezeket az adatokat rendszeresen frissítjük annak érdekében, hogy teljeskörű tájékoztatást adjunk a helyzet alakulásáról.

Amundi ukrán és orosz kitettség

A dokumentumot gyakran frissítjük, ezért kérjük, hogy rendszeresen keresse fel ezt az oldalt.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a lista az összes érintett nyíltvégű Amundi alapra vonatkozik, függetlenül attól, hogy az alapot melyik országban regisztrálták.

Forgalmazás felfüggesztése

A kialakult helyzet miatt a moszkvai tőzsde február 28., hétfő óta zárva tart, nem oroszországi lakosok számára. Ebből kifolyólag nem tudjuk megfelelően értékelni egyes alapjainkban a meglévő orosz eszközöket. Az összes befektető érdekének egységes védelme érdekében az Amundi úgy döntött, hogy felfüggeszti a vételi és visszaváltási megbízásokat minden olyan alapjára vonatkozóan, amely több mint 10%-ban tart helyben jegyzett orosz eszközöket.

Ez az intézkedés a következő nyíltvégű alapokat érinti:

 • Amundi Funds Russian Equity (luxemburgi alap) 2022. február 28-tól (hétfőtől);
  Azok az országok, amelyekben ennek az alapnak valamelyik sorozatát regisztrálták: Luxemburg, Egyesült Királyság, Svájc, Németország, Olaszország, Franciaország, Magyarország, Szlovákia, Spanyolország, Csehország, Hollandia, Portugália, Liechtenstein, Bulgária
 • Amundi Eastern Europe Stock (osztrák alap) 2022. február 28-tól (hétfőtől);
  Azok az országok, amelyekben ennek az alapnak valamelyik sorozatát regisztrálták: Ausztria
 • Amundi Funds Emerging Europe and Mediterranean Equity (luxemburgi alap) 2022. március 1-től (keddtől);
  Azok az országok, amelyekben ennek az alapnak valamelyik sorozatát regisztrálták: Luxemburg, Egyesült Királyság, Svájc, Németország, Svédország, Ausztria, Olaszország, Bulgária, Románia, Ciprus, Franciaország, Görögország, Magyarország, Szlovákia, Finnország, Tajvan, Csehország, Írország, Spanyolország, Liechtenstein, Hollandia, Szlovénia, Chile

és nem nyilvánosan forgalmazott alapok : Ocean Fund Equities Eastern Europe (luxemburgi alap)  2022. február 28-tól.

A 2022. február 28-án felfüggesztett Amundi CR Dluhopisovy Plus (cseh alap) befektetési jegyeire 2022. március 8. óta ismét lehet vételi és visszaváltási megbízásokat benyújtani.

Kérjük, hogy további, az egyes alapokra vonatkozó információért olvassa el a befektetési jegy tulajdonosoknak szóló közzétételeinket.

Forgalmazás felfüggesztése - ETF

Annak következtében, hogy az Euronext, a Borsa Italiana és a Deutsche Börse felfüggesztette az összes, orosz kitettséggel rendelkező ETF-re vonatkozó árjegyzést, illetve mivel a mögöttes indexelemekkel jelenleg nem lehet kereskedni, az alapok befektetőinek érdekének védelmében az a döntés született, hogy az alábbi két Lyxor ETF befektetési jegyeinek értékelése, kibocsátása, visszaváltása és az azok közötti átváltás 2022. március 4-i hatállyal, további értesítésig felfüggesztésre kerül:

 • Lyxor PEA Russie (MSCI Russia IMI Select GDR) UCITS ETF - FR0011869387 2022. március 4-től (keddtől)
  Az ország, amelyben ezt az ETF-et regisztrálták: Franciaország
 • Lyxor MSCI Russia UCITS ETF -  LU1923627092 (tőkésítő) és LU1923627332 (kifizető) 2022. március 4-től (keddtől)
  Azok az országok, amelyekben ennek az ETF-nek valamelyik sorozatát regisztrálták: Luxemburg, Belgium (csak kifizető), Ausztria, Norvégia, Hollandia, Franciaország, Spanyolország, Svédország, Németország, Olaszország, Svájc, Dánia, Japán, Egyesült Királyság, Chile                                                     

 

Folyamatosan tájékoztatjuk Önt a helyzet alakulásáról.

Tájékoztatás az Amundi nyíltvégű alapokban lévő orosz eszközök értékeléséről

A jelenlegi piacizavarokkal kapcsolatban az Amundi napi szinten vizsgálja felül az orosz eszközökre vonatkozó értékelési politikáját, mely során figyelembe veszi a helyi és nemzetközi piacok legújabb fejleményeit.

Március 7-tól további értesítésig az alábbi értékelési szabályok vonatkoznak minden Amundi európai nyíltvégű alapra:

 • Részvény: az összes ADR, GDR és helyi értékpapír értéke nulla.
 • Helyben kereskedett kötvények:
  • A rubelben denominált kötvények névértékük 5%-án kerülnek értékelésre.
  • A kemény devizában denominált kötvények névértékük 20%-án kerülnek értékelésre.

A rubelben denominált részvény- és kötvény termékek esetében az aktuális napi devizaárfolyamot használjuk.

A fenti információk a helyzet alakulásától függően változhatnak.

További hírek