A COVID-19 és az olajháború határozott lépésekre sarkallja a Fed-et

2020. március 19. csütörtök

Research / Market

  • A globális járvány mértékét és időtartamát érintő bizonytalanság erős volatilitást és likviditási stresszt okoz a világ tőkepiacain. Amellett, hogy a koronavírus-járvány fennakadásokat okozott az ellátási láncokban és zsugorította a keresletet, a kínálati oldalon is számolni kell egy súlyos sokkhatással, mind az Egyesült Államok, mind pedig a világgazdaság egésze szempontjából. A Szaúd-Arábia által vezetett OPEC olajár-háborút indított az OPEC-en kívüli nagy olajtermelőkkel szemben, amivel tovább súlyosbította az Egyesült Államok, illetve az egész világ szintjén jelentkező recessziós kockázatokat.
  • A központi bankok akcióba léptek: március 15-én, vasárnap, a G-10 országok jegybankjai összehangolt fellépésének, valamint a Federal Reserve drámai bejelentésének (az irányadó kamat 0%-ra vágásáról, illetve a mennyiségi lazításról) az volt a célja, hogy a piaci likviditást és a bizalmat stabilizálják. A Fed a banki tartalékráta követelményeket is nullára csökkentette, ami által jelentős likviditás szabadult fel. Ez lehetővé teszi a bankok számára, hogy több hitelt helyezzenek ki, emellett a profitabilitásukat is javíthatja, hogy a hitelezés finanszírozása alacsonyabb kamatszint mellett történhessen. A hétvégi lépésekre azt követően került sor, hogy a Fed pénteken a pénzpiaci bizonytalanság enyhítése érdekében 1500 milliárd dollárnyi likviditási injekcióra tett ígéretet.
  • A vasárnap esti intézkedések nem voltak képesek megnyugtatni a tőkepiacokat. A részvénypiacok hétfőn világszerte drámai veszteségeket szenvedtek el, a volatilitás a nagy pénzügyi válság idején tapasztalt rekordszintekre ugrott, az USA államkötvényeinek hozama pedig tovább csökkent. A jegybanki intézkedések célja a rendszer likviditásának helyreállítása, a pénzügyi stressz enyhítése és a tartós reálgazdasági károk elkerülése volt. Ezek a lépések azonban a keresleti oldal támogatásában, vagy az ellátási láncok helyreállításában csak korlátozottan képesek segíteni. A túlzott kilengések továbbra is fennmaradhatnak, főleg amíg nem látszódnak a járvány megfékezését célzó intézkedések eredményei, illetve a kereslet élénkítését célzó erőteljesebb és összehangoltabb költségvetési lépések.
  • A piacok arra is reagálnak, hogy milyen hírek jönnek Kínából. A legutóbb közzétett adatok azt mutatják, hogy az ipari termelés, a kiskereskedelem és a beruházások az év első két hónapjában jelentősen visszaestek. Kínában most újraindul az élet, de a visszaesés jelentős volt, a piacok pedig hasonlóra számítanak a világ többi részén is, ahol még javában tart a küzdelem a Covid-19 vírussal. A piacok számára tehát a kínai helyzet egyelőre még nem jelent bizonyosságot, ebben az hozhat változást, ha a makrogazdasági adatokban is látszódnak majd a kilábalás konkrét jelei.

 

Jogi nyilatkozat

Jelen dokumentum elemei kizárólag tájékoztatás céljára készültek, azok semmilyen körülmények között nem minősülnek az Amundi Alapkezelő Zrt., vagy az Amundi bármely tagvállalata részéről pénzügyi eszközök vételére/eladására tett ajánlatnak, befektetési tanácsnak, befektetési elemzésnek, befektetési ajánlásnak vagy egyéb befektetési szolgáltatás nyújtására vonatkozó ajánlatnak.

Ha nincsen másképp feltüntetve, jelen dokumentumban szereplő valamennyi információ az Amundi Befektetési Alapkezelő Zrt-től (továbbiakban Amundi Alapkezelő Zrt., felügyeleti tev. eng. sz.: III/100.001-5/2002., III/100.001-6/2003., H-EN-III-1120/2012 sz., illetve H-EN-III-136/2014) származik. A piaci meglátások a szerzőtől származnak, nem feltétlenül tükrözik az Amundi Csoport véleményét, azok a gazdasági és egyéb körülményektől függően bármikor változhatnak. Nincs rá biztosíték, hogy az egyes országok, piacok vagy ágazatok a várakozásoknak megfelelően fognak alakulni, mint ahogy arra sem, hogy a tájékoztatásban bemutatott piaci előrejelzések megvalósulnak, illetve a most tapasztalt piaci folyamatok változatlanok maradnak.

Az adatok, vélemények, elemzések előzetes értesítés nélkül módosításra kerülhetnek. Az Amundi semmiféle, az anyagban található információ felhasználásából származó, közvetlen vagy közvetett felelősséget nem vállal, illetve semmilyen módon nem tehető felelőssé az ebben az anyagban található információk alapján hozott döntésekért, vagy befektetésekért, a dokumentumban foglalt tájékoztatást csak saját kockázatára használhatja fel, az arra támaszkodó döntéshozatalból az olvasó által elszenvedett esetleges veszteségért az Amundi Alapkezelő Zrt.-t semmilyen – közvetlen vagy közvetett – jogi felelősség nem terheli. A dokumentum nyomtatási és elütési hibát tartalmazhat.

A diverzifikáció nem garantálja a profitot és nem véd a veszteségtől. A befektetések kockázattal – többek között politikai és devizakockázattal – járnak. Kérjük, vegye figyelembe, hogy befektetésének értéke emelkedhet, illetve csökkenhet is, és akár a teljes befektetett tőke elveszhet. A múltbéli siker nem tekinthető, és semmiképp sem tekintendő a jövőbeli siker zálogaként.

A fent közölt tájékoztatás 2020. március 17-én tekintendő érvényesnek.


Dokumentum

További hírek