A piaci normalizáció lépései

2020. április 17. péntek

Ahogy terjed a Covid-19 vírus, a befektetők úgy próbálják megtalálni a válság terjedéséből adódó piaci lehetőségeket. A koronavírus válság jellemzői, illetve a megfékezése érdekében tett lokális lépések eredményessége hatást gyakorol az eszközallokációs döntésekre. Egy új piaci jelenség, a „Covid-19 deszinkronizáció” kezd kibontakozni, amelynek tipikus példája az ázsiai eszközök preferálása.

Az eladási hullám többé-kevésbé megszüntette a részvénypiacok túlértékeltségét (túlárazottság a profitnövekedés hosszú távú trendjéhez képest), illetve a kockázatos kötvény felárak beszűkülését (túl alacsony felár a jövőbeni csődvalószínűséghez képest), bár nem mindenhol azonos mértékben (Európa és a feltörekvő piacok továbbra is diszkont árazásúnak mondhatóak az USA-hoz képest). Az eladási hullám azonban a potenciális növekedési szintek tartós csökkenését még nem árazta be, ebből következően a vállalati profitbővülés tartós csökkenését sem. Következésképpen nagyon könnyű hibázni.

Befektetési szempontból ahhoz, hogy a válság fordulópontját kifürkésszük, a vállalati kötvény piacot érdemes figyelnünk, ahol versenyfutás folyik az idővel a likviditás és a fizetőképesség között. Ahhoz hogy teljesen helyrerázódjanak a piacok, a befagyott hitelpiac felengedésére (normálisan működő vállalati kötvény piacra) van szükség, különösen a hozamgörbe rövid végén. A részvények visszapattanása elfedheti ezt a tényt, de ez az az indikátor, amelyet figyelni kell.

A piaci mélypontot megjósolni lehetetlen küldetés. Most annak van itt az ideje, hogy a befektetők megfontolják, hogy lépésről lépésre, fegyelmezetten kihasználják-e az adódó lehetőségeket a hosszú távú stratégiai allokációjuk visszaépítésére. Mindezt persze úgy, hogy szigorúan figyelnek a likviditásra és az eszközök minőségére, tudva, hogy a bizonytalanság velünk marad.

 

Jogi nyilatkozat

Jelen dokumentum elemei kizárólag tájékoztatás céljára készültek, azok semmilyen körülmények között nem minősülnek az Amundi Alapkezelő Zrt., vagy az Amundi bármely tagvállalata részéről pénzügyi eszközök vételére/eladására tett ajánlatnak, befektetési tanácsnak, befektetési elemzésnek, befektetési ajánlásnak vagy egyéb befektetési szolgáltatás nyújtására vonatkozó ajánlatnak.

Ha nincsen másképp feltüntetve, jelen dokumentumban szereplő valamennyi információ az Amundi Asset Managementtől származik, az összefoglalót pedig az Amundi Befektetési Alapkezelő Zrt. (továbbiakban Amundi Alapkezelő Zrt., felügyeleti tev. eng. sz.: III/100.001-5/2002., III/100.001-6/2003., H-EN-III-1120/2012 sz., illetve H-EN-III-136/2014) készítette. A piaci meglátások a szerzőtől származnak, nem feltétlenül tükrözik az Amundi Csoport véleményét, azok a gazdasági és egyéb körülményektől függően bármikor változhatnak. Nincs rá biztosíték, hogy az egyes országok, piacok vagy ágazatok a várakozásoknak megfelelően fognak alakulni, mint ahogy arra sem, hogy a tájékoztatásban bemutatott piaci előrejelzések megvalósulnak, illetve a most tapasztalt piaci folyamatok változatlanok maradnak.

Az adatok, vélemények, elemzések előzetes értesítés nélkül módosításra kerülhetnek. Az Amundi semmiféle, az anyagban található információ felhasználásából származó, közvetlen vagy közvetett felelősséget nem vállal, illetve semmilyen módon nem tehető felelőssé az ebben az anyagban található információk alapján hozott döntésekért, vagy befektetésekért, a dokumentumban foglalt tájékoztatást csak saját kockázatára használhatja fel, az arra támaszkodó döntéshozatalból az olvasó által elszenvedett esetleges veszteségért az Amundi Alapkezelő Zrt.-t semmilyen – közvetlen vagy közvetett – jogi felelősség nem terheli. A dokumentum nyomtatási és elütési hibát tartalmazhat.

A diverzifikáció nem garantálja a profitot és nem véd a veszteségtől. A befektetések kockázattal – többek között politikai és devizakockázattal – járnak. Kérjük, vegye figyelembe, hogy befektetésének értéke emelkedhet, illetve csökkenhet is, és akár a teljes befektetett tőke elveszhet. A múltbéli siker nem tekinthető, és semmiképp sem tekintendő a jövőbeli siker zálogaként.

Az Amundi Asset Management (90 boulevard Pasteur -75015 Paris- France - 437 574 452 RCS Paris. - www.amundi.com ) egy société par actions simplifiée (speciális francia részvénytársasági forma) mely egy portfólió- és alapkezelő társaság, amit a francia értékpapír-felügyeleti hatóság (Autorité des Marchés Financiers – „AMF”) felügyel, engedélyének száma: GP 04000036.

 

A fent közölt tájékoztatás 2020. április 9-én tekintendő érvényesnek.


Dokumentum

További hírek