Milyen szerepet játszhatnak a befektetések a globális felmelegedés visszafordításában

Milyen szerepet játszhatnak a befektetések a globális felmelegedés visszafordításában

2023 augusztusa | 5 perc olvasás | marketing kommunikáció  

Amikor turistaként pihenésre, új dolgok felfedezésére vágyunk - vagy esetleg más okból kelünk útra -, jó előre megtervezünk mindent. Sajnos azonban egyre gyakrabban előfordul, hogy utazásunkat olyan megdöbbentő hír, természeti esemény zavarja meg, amely nemcsak a mi időtöltésünkre, hanem a helyiek életére is jelentős negatív hatással van. Az ENSZ főtitkára nemrégiben kijelentette, hogy a "globális forróság korszakában" vagyunk1. De mit jelent ez?

Július 6-án volt az eddigi legmagasabb a napi átlaghőmérséklet, július 5-e és 7-e sem maradt le sokkal – valójában július első három hete volt a valaha mért legmelegebb háromhetes időszak.      

De nem csak a levegő lesz egyre melegebb, 2023 májusa2 óta a tengerfelszín globális átlaghőmérséklete is rekordokat dönt.   

Számos európai nyaralóhelyen egész júliusban szélsőséges hőmérséklet uralkodott - erdőtüzeket, elviselhetetlen hőséget és viharokat okozva. Az erdőtüzek számos áldozatot követeltek, evakuálásokkal jártak, és hatással lehetnek az emberek egészségére2 is.

A magas hőmérséklet azonban nem csak Európára jellemző, Észak-Amerika és Ázsia is tanúja volt a globális felmelegedés által okozott pusztításnak, ami többek között az emberek egészségére, a környezetre és helyi gazdaságokra2 gyakorolt hatásban jelentkezett.

A pusztító időjárás az egyik leghalálosabb fenyegetés, amivel Földünk élőlényeinek meg kell küzdeniük, 2023 júliusában a valaha mért legmagasabb2 hőmérsékletet kellett elviselniük.

A földfelszíni levegő globális napi hőmérsékleti átlaga (°C) 1940. január 1. és 2023. július 23. között, az egyes évek idősoraiként ábrázolva. A 2023-as és 2016-os éveket rendre élénkvörös és sötétvörös vastag vonalak mutatják. A többi évet vékony vonal és az évtizednek megfelelő szín ábrázolja, a kéktől (1940-es évek) a téglavörösig (2020-as évek). A szaggatott vonal és a szürke burkológörbe az iparosodás előtti szintet (1850–1900) 1,5 °C-kal meghaladó küszöbértéket és annak bizonytalanságát reprezentálja. Adatok: ERA5. Hitelesítés: Copernicus Climate Change Service/European Centre for Medium-Range Weather Forecasts.

A Copernicus Climate Change Service (C3S) úgy véli, hogy ezek a rekordhőmérsékletek a globális hőmérséklet további emelkedését jelzik előre3. Ahogy arra az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) korábban felhívta a figyelmet, a világszerte tapasztalható hőmérséklet emelkedés az emberi eredetű kibocsátás közvetlen következménye4. Ez a kijelentés megerősíti a World Weather Attribution Network tudósai által 2023 júliusában készített tanulmány eredményeit, amelyek szerint globális felmelegedés nélkül a magas hőmérsékletek és az erdőtüzek ritkábbak lennének3.  

És ez a trend várhatóan folytatódni fog

A Meteorológiai Világszervezet szerint 98%-os esély van arra, hogy a következő öt évből legalább egy a valaha mért legmelegebb lesz. Előrejelzésük 66%-os esélyt ad annak, hogy az említett öt év legalább egyikében az átlaghőmérséklet átmenetileg az 1850–1900-as évek átlagát 1,5°C-kal2 meghaladó hőmérséklet fölött lesz

A nettó zéró kibocsátás elérése segíthet megoldani ezeket a problémákat

A nettó zéró kibocsátásnak számos előnye van, de ahhoz, hogy elérjük, többet kell tennünk. Most minden eddiginél nagyobb szükség van arra, hogy a cél elérése érdekében minden szereplő összefogjon és együttműködjön. A vállalatoknak, a kormányoknak, a pénzügyi ágazatnak és az egyéneknek mind megvan a maga tennivalója.

Mindannyian képesek vagyunk kis változásokat bevezetni az életünkbe, például abba, ahogy a hulladékot kezeljük, vagy hogy törekszünk a fenntartható közlekedési eszközök használatára, illetve takarékoskodunk az energiával - csak hogy néhány példát említsünk.

Befektetőként és szervezetként közösen törekedhetünk arra, hogy finanszírozzuk a Net Zero-hoz vezető utat. Mindezt úgy, hogy tudományosan megalapozott célokat és mérőszámokat használunk annak mérésére, hogy az értékpapírkibocsátók milyen mértékben járulnak hozzá a Net Zero cél eléréséhez, vagy ahhoz, hogy aktív részvényesi szerepvállalással és közgyűlési szavazatok leadásával kedvező irányba tereljük a vállalatokat.

Ha szeretne elindulni a Net Zero-hoz vezető úton, 

vagy többet szeretne megtudni, forduljon forgalmazó partnereinkhez!

Click here  

 Források: 

1 https://news.un.org/en/story/2023/07/1139162
2 https://public.wmo.int/en/media/press-release/july-2023-set-be-hottest-month-record
3 https://public.wmo.int/en/media/news/heatwaves-wildfires-mark-summer-of-extremes
4 https://www.ipcc.ch/2021/08/09/ar6-wg1-20210809-pr/

Jogi nyilatkozat

Ha nincsen másképp feltüntetve, jelen marketingközleményben szereplő valamennyi információ az Amundi Asset Management S.A.S-tól származik és 2023. augusztus 4-én tekintendő aktuálisnak. A piaci meglátások a szerzőtől származnak, nem feltétlenül tükrözik az Amundi Asset Management S.A.S véleményét, azok a gazdasági és egyéb körülményektől függően bármikor változhatnak. Nincs rá biztosíték, hogy az egyes országok, piacok vagy ágazatok a várakozásoknak megfelelően fognak alakulni. Jelen marketingközlemény tájékoztatás céljára szolgál, nem minősül pénzügyi eszközök vételére/eladására tett ajánlatnak, befektetési tanácsnak, befektetési elemzésnek, befektetési ajánlásnak vagy egyéb befektetési szolgáltatás nyújtására vonatkozó ajánlatnak, illetve adójogi tanácsadásnak.

A diverzifikáció nem garantálja a profitot és nem véd a veszteségtől. A befektetések kockázattal – többek között politikai, likviditási és devizakockázattal – járnak. Befektetésének értéke nem garantált, emelkedhet, illetve csökkenhet is, ami akár az eredetileg befektetett összeg elvesztését is eredményezheti. Az eszközök múltbeli hozamai nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre nézve.

A fenntarthatósággal kapcsolatos információk a https://about.amundi.com/Metanav-Footer/Footer/Quick-Links/Legal-documentation oldalon találhatók.

Az első felhasználás dátuma: 2023. augusztus 4.

Doc ID: 3038626