Induljon el befektetésével a Net Zero felé vezető úton!

Net Zero

Induljon el befektetésével a Net Zero felé vezető úton!

2023 júliusa | 5 perc olvasás | marketing kommunikáció

Az energetikai átállás1 számos lehetőséget kínálhat azoknak, akik úgy szeretnének kedvező hozamot elérni befektetéseiken, hogy közben aktívan hozzájárulnak az éghajlatváltozás hatásainak enyhítéséhez.

Kezdjük a Net Zero meghatározásával: a Net Zero egy olyan globális célkitűzés, mely szerint mindannyiunknak hozzá kell járulnunk ahhoz, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása amennyire csak lehetséges közelítsen a nullához, a fennmaradó kibocsátást pedig vissza kell nyernünk a légkörből, például az óceánok és az erdők2 segítségével.

Egyszerűnek tűnik, igaz? Nos, valójában nem az. Igazából messze vagyunk attól, hogy 2050-ig elérjük a karbonsemlegességet.

Jean Jacques Barbéris, az Amundi intézményi és ügyfélrészlegének, valamint ESG-részlegének vezetője szerint csökkentenünk kell a kibocsátásunk mennyiségét és folytatnunk kell a szénnyelők fenntartását és fejlesztését3, hogy eltávolítsuk az üvegházhatású gázokat (ÜHG) a légkörből4. 

De vajon ebben hogyan vehetnek részt a befektetők? Az európai Net Zero kínálat egyre bővül. A Broadridge adataiból kiderül, hogy a Net Zero stratégiák európai piaca gyorsan nőtt az elmúlt három évben5. Jelenleg 183 Net Zero nyíltvégű alap (aktív és passzív) van jelen a piacon, amelyek 66 milliárd eurónyi kezelt vagyont képviselnek. Az elemzés 21 milliárd euróra becsüli az elmúlt három év nettó növekményét6. Emellett meg kell említenünk, hogy az Amundi büszke arra, hogy 2023 áprilisában első alapkezelőként indította el aktív és passzív Net Zero stratégiákból álló termékcsaládját, ami minden eszközosztályban kínál befektetési megoldást és április végén már 35 milliárd euró értékű vagyont kezelt ezekben a stratégiákban7.

A fentiek tudatában, valószínűleg Ön is kíváncsi arra, hogy milyen hatással lehet a Net Zero átállás a várható hozamokra és az eszközallokációra? Monica Defend, az Amundi Institute vezetője szerint egyre nagyobb a konszenzus világszerte az éghajlatváltozás elleni küzdelem sürgető szükségességéről, viszont a Net Zero átállásig vezető út rögösnek bizonyulhat. A kormányok nem összehangolt reakciói az energiaárak elmúlt évi megugrásaira azt mutatják, hogy a zöldebb gazdaságra való sikeres és rendezett átállás messze nem garantált8. Ezek a Net Zero-t célzó, nem összehangolt szakpolitikai intézkedések rövid távon magasabb inflációhoz és bizonytalanabb hosszú távú növekedési kilátásokhoz vezethetnek. A fentieket figyelembe véve a kötvények ismét betölthetik a portfóliókban kockázat-diverzifikáló* szerepüket. Véleményünk szerint a feltörekvő piaci részvények és a reáleszközök potenciálisan olyan hozamokat érhetnek el, amelyet a hagyományos 60/40 (60% részvény, 40% kötvény) portfólió nehezen tud biztosítani. Ha megnézzük a Net Zero célok eszközallokációra gyakorolt hatását, megállapításaink azt sugallják, hogy egy hagyományos 60/40 portfólióba való integrálásuk a teljesítményre korlátozott hatással bír, ugyanakkor rövid távon megnövelheti a követési hiba értékét, mivel a gazdaság még nincs összhangban a Net Zero pályával9.

A közös cél a hőmérséklet emelkedésének korlátozása a Net Zero célkitűzés 2050-ig történő elérése érdekében. Véleményünk szerint az e cél elérése érdekében hozott intézkedések konkrét hatást gyakorolhatnak a reálgazdaságra és a pénzügyi piacokra. Úgy véljük például, hogy az emelkedő szénárak és a magas nyersanyagköltségek hatással lehetnek az inflációra és a növekedési mintákra. Ennek eredményeként a kormányok aktív szerepet játszhatnak azzal, hogy a háztartásokat és kiemelten a klímakapcsolt vállalatokat célzó intézkedéseket hoznak.

 

A Net Zero átállás hatása az eszközosztályokra

A Net Zero világ felé való elmozdulásnak érdemi következményei lehetnek mind a lehetséges kockázatok, mind a potenciális lehetőségek szempontjából, amit véleményünk szerint a befektetőknek mérlegelniük kell. Ezek a következmények az új jogszabályokból, a technológiai fejlődésből és a változó fogyasztói preferenciákból fakadnak.

A sürgető, de kevésbé koordinált (energia)átmenet korszakában az elmúlt évtizedhez képest alacsonyabb részvénypiaci hozamokra számítunk, ha a következő tíz évre tekintünk előre. Véleményünk szerint továbbra is az Egyesült Államok lesz a kedvenc a fejlett piacok között, és úgy gondoljuk, hogy a feltörekvő piacok (EM), különösen a kínai és indiai részvények érdekes lehetőségeket kínálhatnak majd. Ágazati szempontból a zöld átállás vezetőit kedvelik majd a piacok az információs technológia mellett, illetve az értékalapú (value) befektetések kilátásai is pozitívnak tűnnek.

Egy elveszett évtized után a kötvények visszatérnek a hosszú távú trendekhez, újjáélesztve kockázat-diverzifikáló* szerepüket a portfóliókban, bár esetükben nagyobb volatilitásra számítunk a nagyobb bizonytalanság és a gyengébb gazdasági kilátások miatt. Úgy véljük, hogy a befektetési kategóriájú vállalati kötvények számára előnyös lehet az állampapírok magasabb értékeltsége, míg a feltörekvő piaci kötvények esetében a magasabb kamatszintekhez a jövőben potenciálisan megemelkedő csődvalószínűség társul.

Úgy gondoljuk, hogy a reál- és alternatív eszközök, valamint az árupiacok kulcsfontosságúak lehetnek az inflációnak ellenálló portfóliók felépítéséhez. A magántőkealapok, különösen az Egyesült Államokban, vezetik a várható hozam rangsorunkat, míg kockázattal korrigált alapon a globális, tőzsdén nem kereskedett hiteleszközök érhetik el a legjobb eredményt. A hedge fundok relatíve vonzó tulajdonságokat mutathatnak fel a reál- és alternatív eszközök palettáján, mivel a kategóriában legalacsonyabb kockázathoz kedvező hozampotenciál társul. Véleményünk szerint az ingatlan- és az infrastruktúra alapok sérülékenyek lehetnek az éghajlattal kapcsolatos események hatásaival szemben, viszont diverzifikáció* szempontjából lehetnek vonzóak, ami kulcsfontosságú lesz a magasabb hozamok elérésében egy magasabb kockázatokkal jellemezhető környezetben10.

 Ha szeretne elindulni a Net Zero-hoz vezető úton,

vagy többet szeretne megtudni, forduljon forgalmazó partnereinkhez!

  Kattintson!  

 Források: 

* A diverzifikáció nem garantálja a profitot és nem véd a veszteség ellen.

1 Meteorológiai Világszervezet, 2023. július 10.

2 Éghajlatváltozási Kormányközi Testület

3 A  szénnyelő minden olyan dolog, amely több szén-dioxidot nyel el, mint amennyit kibocsát, https://education.nationalgeographic.org/resource/carbon-sources-and-sinks/

4 Amundi videokónferencia, Working together on the road to Net Zero,  2023. július 11.

5 Broadridge, Európai nyíltvégű alapok,  2023. április végi adatok

6 Broadridge, Európai nyíltvégű alapok,  2023. április végi adatok

7 Broadridge, Európai nyíltvégű alapok,  2023. április végi adatok

8 Amundi videókonferencia, Working together on the road to Net Zero, 2023. július 11.

9 Amundi Institute "A Rocky Net Zero Pathway", 2023. március 28.

10 Amundi Institute "A Rocky Net Zero Pathway", 2023. március 28.

Jogi nyilatkozat

Ha nincsen másképp feltüntetve, jelen marketingközleményben szereplő valamennyi információ az Amundi Asset Management S.A.S-tól származik és 2023. augusztus 4-én tekintendő aktuálisnak. A piaci meglátások a szerzőtől származnak, nem feltétlenül tükrözik az Amundi Asset Management S.A.S véleményét, azok a gazdasági és egyéb körülményektől függően bármikor változhatnak. Nincs rá biztosíték, hogy az egyes országok, piacok vagy ágazatok a várakozásoknak megfelelően fognak alakulni. Jelen marketingközlemény tájékoztatás céljára szolgál, nem minősül pénzügyi eszközök vételére/eladására tett ajánlatnak, befektetési tanácsnak, befektetési elemzésnek, befektetési ajánlásnak vagy egyéb befektetési szolgáltatás nyújtására vonatkozó ajánlatnak, illetve adójogi tanácsadásnak.

A diverzifikáció nem garantálja a profitot és nem véd a veszteségtől. A befektetések kockázattal – többek között politikai, likviditási és devizakockázattal – járnak. Befektetésének értéke nem garantált, emelkedhet, illetve csökkenhet is, ami akár az eredetileg befektetett összeg elvesztését is eredményezheti. Az eszközök múltbeli hozamai nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre nézve.

A fenntarthatósággal kapcsolatos információk a https://about.amundi.com/Metanav-Footer/Footer/Quick-Links/Legal-documentation oldalon találhatók.

Az első felhasználás dátuma: 2023. július 20.

Doc ID: 3008058