Privátbankár Klasszis 2024 - Újabb Amundi siker

2024. május 07. kedd

A Privátbankár idei Klasszis díjainak ünnepélyes átadóján az Amundi Óvatos Kötvény Alap nyerte el az első díjat a Legjobb Rövid Kötvény Alap kategóriában. Gratulálunk a díjazott alap portfólió menedzserének, és a teljes befektetési csapatnak!

Egyre nagyobb szerepet töltenek be a befektetési alapok a megtakarításokban

A Privátbankár beszámolója szerint 2024 végén 14 012 milliárd forintnyi vagyont kezeltek befektetési alapokban a BAMOSZ (Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége) tagjai – ráadásul ez az összeg nem tartalmazza a pénztárakban, biztosítói és egyéb portfóliókban levő vagyont. Ez 50,8 százalékos, rendkívüli mértékű növekedést jelent a 2023-as évre.

 A befektetési alapok szerepe a megtakarítások között tehát egyre fontosabb, tőkéjük a BAMOSZ adatai szerint az újabb és újabb válságok ellenére is tovább nőtt. Ezért van kiemelkedő jelentősége, hogy az alapokat és kezelőiket szakmailag értékeljék, és ez eljusson a nagyközönséghez is.

A hozam és a kockázat alapján hasonlították össze az alapokat

Az alapok teljesítményének objektív értékelésénél pusztán a hozam figyelembevétele nem elegendő, hiszen nem mindegy az sem, milyen kockázat mellett érték el az eredményt. A Privátbankár.hu ezért összetett, az előző három év hozamát és az alapok kockázati szintjét is figyelembe vevő mutatókat dolgozott ki a szakma által is elfogadott és elismert módszertan alapján. A díjakat már a tizenegyedik egymást követő évben osztotta ki a Privátbankár.hu.

Az Privátbankár Klasszis Díjak odaítélésének alapelvei

Az alapok kategorizálásánál két fő tényező került figyelembevételre: az időtáv, illetve az egyes alapok befektetési politikája. A legtöbb esetben az időtáv 3 év, illetve egyes esetekben (abszolút hozamú alapok) 10 év volt. Az befektetési politikánál az eltérő kockázati besorolás és az alapok célközönségének különbözősége miatt három modell került kialakításra, annak megfelelően, hogy milyen eszközökbe történik a befektetés, valamint, hogy a befektetési jegyeket vásárlók milyen kockázatvállalási hajlandósággal rendelkeznek, ezáltal milyen arányban díjazzák a nagyobb teljesítményt és a kisebb kockázatot. A magasabb kockázatvállalási hajlandósággal rendelkező befektetők választják az olyan nagyobb kockázatot viselő alapokat, mint az abszolút hozamú és a részvény típusúak. A nagyobb kockázatért nagyobb hozam várható el, így az értékelésnél nagyobb hangsúlyt kell kapnia a teljesítménynek. A kockázatvállalási hajlandóságnak a kevésbé kockázatos irányba való eltolódásával nagyobb hangsúlyt kap a modellben az alacsonyabb volatilitás és a szórás. A vegyes eszközökkel rendelkező kockázati skála közepén elhelyezkedő alapoknál pedig egy, a kettőt ötvöző metódus meghatározása volt a cél. Az alapok értékelésénél tehát három modell került kialakításra, egy teljesítmény alapú, egy kockázat alapú és egy vegyes.

Források: Privátbankár.hu, BAMOSZ, https://privatbankar.hu/cikkek/befalapok/klasszis-2024-megvannak-a-legjobb-magyar-befektetesi-alapok-es-alapkezelok.html?utm_source=privatbankar_portal&utm_medium=search&utm_campaign=Klasszis%20d%C3%ADjak


Az Amundi Óvatos Kötvény Alap nyerte el a legjobb rövid kötvény alap Klasszis díját 2024-ben.

További hírek