Privátbankár Klasszis díjak

2023. április 27. csütörtök

A magas volatilitás és a nehezen kiszámítható piac ellenére dinamikusan növekedett a befektetési alapokban kezelt vagyon az elmúlt évben is. Március végén a BAMOSZ tagjai 10 057 milliárd forintot kezeltek, 2523 milliárddal többet, mint egy évvel ezlőtt. A befektetési alapok meghatározó súlya a megtakarítási állományon belül kiemelt hangsúlyt ad a Privátbankár lapcsoport által idén is odaítélt Klasszis díjaknak.

Az év első három hónapjában 556 milliárd forint áramlott be a hazai értékpapíralapokba, amelyből – a hozamemelkedés megtorpanása miatt – 553 milliárddal részesedtek a kötvényalapok. Csak márciusban 2,6 százalékkal, azaz 256 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, ebből 175 milliárd forint friss tőke érkezett kötvényalapokba, amely magasan kiemelkedik a kategóriák közül. Ennek döntő hányadát, 167 milliárd forintot a rövid futamidejű kötvényalapokba fektették.

Az Amundi Alapkezelő termékei közül az Amundi USA Devizarészvény Alapok Alapja a Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alap kategóriában nyerte el az első díjat. A másik díjazott alapunk a népszerű Amundi Óvatos Kötvény Alap lett, amely a Legjobb Rövid Kötvény Alap kategóriában 2. helyezést ért el. Gratulálunk a két díjazott alap portfólió menedzserének, Kocsi Jánosnak (Amundi USA Devizarészvény Alapok Alapja) és Aradi Ernőnek (Amundi Óvatos Kötvény Alap)!

Az Privátbankár Klasszis Díjak odaítélésének alapelvei

Az alapok kategorizálásánál két fő tényező került figyelembevételre: az időtáv, illetve az egyes alapok befektetési politikája. A legtöbb esetben az időtáv 3 év, illetve egyes esetekben (abszolút hozamú alapok) 10 év volt. Az befektetési politikánál az eltérő kockázati besorolás és az alapok célközönségének különbözősége miatt három modell került kialakításra, annak megfelelően, hogy milyen eszközökbe történik a befektetés, valamint, hogy a befektetési jegyeket vásárlók milyen kockázatvállalási hajlandósággal rendelkeznek, ezáltal milyen arányban díjazzák a nagyobb teljesítményt és a kisebb kockázatot. A magasabb kockázatvállalási hajlandósággal rendelkező befektetők választják az olyan nagyobb kockázatot viselő alapokat, mint az abszolút hozamú és a részvény típusúak. A nagyobb kockázatért nagyobb hozam várható el, így az értékelésnél nagyobb hangsúlyt kell kapnia a teljesítménynek. A kockázatvállalási hajlandóságnak a kevésbé kockázatos irányba való eltolódásával nagyobb hangsúlyt kap a modellben az alacsonyabb volatilitás és a szórás. A vegyes eszközökkel rendelkező kockázati skála közepén elhelyezkedő alapoknál pedig egy, a kettőt ötvöző metódus meghatározása volt a cél. Az alapok értékelésénél tehát három modell került kialakításra, egy teljesítmény alapú, egy kockázat alapú és egy vegyes.

 

Források: Privátbankár.hu, BAMOSZ

További hírek